Rodzaje pieców do pizzy

Stoły chłodnicze to podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego. Wykonane są z metalu, dzięki czemu można bardzo łatwo utrzymać je w czystości. Służą głównie do przygotowywania posiłków.

W pewnych sytuacjach pod blatem roboczym znajduje się szafka, w której można przechowywać półprodukty, które wymagają niższej temperatury. Znacząca większość stołów chłodniczych ma regulowany zakres temperatury od 0 do 8 stopni. W praktyce liczba stołów chłodniczych w lokalu zależy od tego, ilu pracowników równocześnie przygotowywać będzie posiłki. Taki stół będzie także stanowić podstawowe wyposażenie do pizzerii. Oprócz tego w każdej pizzerii musi znaleźć się również bardzo dobry piec do pizzy. Tu wiele zależy od tego, jak lokal zamierza przygotowywać posiłki i jak dużo posiłków będzie wydawać jednocześnie. Dobrym rozwiązaniem będzie elektryczny piec do pizzy dwukomorowy. Choć zdarzają się lokale, które chwalą się tym, że przygotowują swoją pizzę w piecu opalanym drewnem. Wybranie dobrego pieca do lokalu z pizzą to niełatwe zadanie. Na pewno nie wolno kierować się tylko ceną, choć to może być znaczący parametr. Najłatwiejsze w obsłudze są piece elektryczne. Będą także zajmować najmniej miejsca. Najwięcej zachodu będzie z piecem opalanym drewnem, bo lokal musi być przygotowany do tego, ażeby taki piec w ogóle podłączyć. Warto zwrócić także uwagę na to, jaką maksymalną temperaturę może osiągnąć taki piec. Ażeby pizza przygotowywała się szybciej niż w domowych warunkach, piec powinien piec w temperaturze nawet 400 stopni.

Polecana strona: wyposażenie do kebaba.

Leave a Comment