Tłusty czwartek i pączki

Pączki nie są wypiekiem, który właściwie każdy potrafi zrobić. W tym przypadku należy nie wyłącznie dysponować dobrym przepisem, ale i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono zatem w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie za każdym razem jest banalnie łatwe. Okazuje się gdyż ze, aby upiec pączki na tłusty czwartek, powinno się rozrobić drożdże w mleku o adekwatnej temperaturze. Ta nie może być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie ma możliwość także być za zimne, bo przez to drożdże również nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest zwyczajne i zwykle wynika ono z umiejętności i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie mają z tym najmniejszego dylematu. One w wielu sytuacjach również na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie ma dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo ważne jest również jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest łatwe. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je trzeba bardzo długo, zanim przybierze dobrze dopasowana konsystencje. W późniejszym czasie takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to zwykłe. Dlatego wiele osób, dosłownie te, które umieją piec, w bardzo wielu przypadkach kupują pączki gotowe. Gdy pączek ma swoje święto i oni wolą posiadać chwile dla siebie. Gdy kupią pączki w sklepie posiadają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Polecamy: Tłusty czwartek.

Dodaj komentarz