Na czym polega zamrażanie szokowe
Komory szokowego mrożenia służą do szybkiego mrożenia towarów do bardzo niskiej temperatury. Mogą w 90 minut przemienić temperaturę półproduktów lub gotowego dania z temperatury, w której były one organizowane do temperatury -20 stopni. Tak krótki proces chłodzenia albo mrożenia usprawnia produkcję żywności i powoduje, że można jej wykonać znacznie więcej w krótszym czasie.
Proces, którym jest mrożenie szokowe pozwala na dłużej zachować świeżość produktów takich jak warzywa i owoce. We wszystkich zakładach przetwórczych, w którym przerabia się owoce i warzywa, znajdują się komory szokowego mrożenia. Dzięki zastosowaniu tej nowoczesnej, choćby znanej od lat technologii, można sprzedawać mrożone sezonowe warzywa przez cały rok. Co ważne w procesie szybkiego mrożenia nie tracą one swoich właściwości odżywczych. Dzięki temu można cieszyć się smakiem mrożonych truskawek, malin, czy dyni przez całe 356 dni w roku. Wiadomo, że w postaci świeżej zwłaszcza owoce szybko się psują – zaczynają gnić i nie nadają się do spożycia. Dzięki mrożeniu ich smak dostępny jest dla chętnych w każdej sytuacji wówczas, gdy mają na to ochotę. Mrożenie i schładzanie szokowe pozwalają zachować smak i wartości odżywcze dań, które przeciwnie świeże dostępne byłyby tylko na chwilę. Któż z nas nie cieszy się smakiem mrożonych pyz lub pierogów, które można przygotować w łatwy sposób w kilkanaście minut? A mrożone zupy, gotowe do zjedzenia w 60 minut? Dania mrożone ułatwiają życie nie tylko zapracowanym, ale również tym, którzy słabo gotują a lubią smacznie zjeść.
Zobacz także: komory szokowego mrożenia.