Jak przechować żywność

Mrożenie żywności jest jedną z najstarszych metod jej konserwowania. Kiedyś żywność zamrażała się w sposób naturalny, podczas zimy. Dzisiaj dysponujemy już urządzeniami, które pomagają nam w zamrażaniu.

Zamrażarki zwykle kojarzymy w wersjach domowych użytych na własny pożytek, ale te urządzenia są również dostępne w wersjach fachowych zastosowanych do gastronomii i do rozmaite zakładów przetwórczych. Wielkie mroźnie mają ogromne pojemności, zatem są w stanie jednorazowo zamrozić de facto bardzo duże ilości towarów. Sposób ich działania w każdym przypadku jest tożsamy i polega na tym, że specjalny agregat generuje niską temperaturę, która w pełni zamraża produkty wręcz do temperatury minus 20 kilku stopni. Szybka forma zamrażania jest wyjątkowo skuteczna i przede wszystkim bezpieczna dla towarów spożywczych. Nie psują się one przez to, że w pełni zahamowany zostaje proces namnażania się bakterii znajdujących się w produktach żywnościowych. Co prawda bakterie nie zostają w pełni wyeliminowane, ale nie mogą się dalej mnożyć i przez to produkt po prostu się nie psuje. Profesjonalne zamrażarki są jednakże drogie, zatem wyposażenie się w takie urządzenie do gastronomii wiąże się z dość wysokimi kosztami. Mimo wszystko w ogromnej liczbie przypadków zwyczajnie te koszty trzeba ponieść, bo są konieczne do prowadzenia działalności. Profesjonalne mroźnie znajdują przeznaczenie głównie w firmach zajmujących się produkcją mrożonek. W każdym przypadku taka mroźnia będzie miała użycie też w lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się potrawy.

Zobacz: chlodniemroznie.pl

Dodaj komentarz