Jak chronić żywność przed insektami
Ochrona przed szkodnikami to obowiązkowe działania każdego posiadacza firmy lub zakładu przetwórczego, w którym powstaje żywność. Liczne kontrole, które powodują nakładanie wysokich kar a wręcz zamknięcie zakładu sprawiają, że przedsiębiorcy na prawdę bardzo często decydują się na trudny monitoring pest control. Polega on na tym, że szkodniki, które ukazały się na terenie zakładu najpierw są zwalczane przy użyciu bezpiecznych dla żywności środków a potem przez cały czas monitoruje się, czy nie zagnieździły się na nowo.
W pewnych przypadkach szkodniki w firmie nie oznaczają, że jest w niej brudno i nie przestrzega się zasad higieny. Może zdarzyć się tak, że przez niedomknięte drzwi magazynu przedostają się do niego szczury lub myszy albo mniejsze szkodniki – robaki. Zarówno jedne, jak i drugie można dość bardzo szybko zneutralizować, ale całkiem dobrze nie działać we własnym zakresie. Pest control powinien być zlecony przedsiębiorstwu, które dysponuje odpowiednimi narzędziami a także środkami chemicznymi, które można używać tam, gdzie produkowana jest żywność. Technologia pozwala dziś nie tylko szybko pozbyć się szkodników, niemniej jednak też pozwala monitorowanie zagrożeń na bieżąco i podejmowanie działań zaradczych zanim jeszcze problem się rozwinie. Najczęściej w zakładzie wydzieleni są pracownicy, którzy odpowiadają za to, ażeby zachowane były zasady bezpieczeństwa. W magazynach chodzi chociażby o to, by sprawdzać, czy sypka żywność nie wysypała się z opakowań, czy opakowania nie zostały przedziurawione przez myszy.
Źródło informacji: ochrona przed szkodnikami piekary śląskie.