Audyt w firmie

Każda firma musi spełnić inne oczekiwania, ażeby mogła funkcjonować na rynku. Są firmy które muszą mieć koncesję albo różne pozwolenia, ale są także takie, wobec których zasadne staje się wymaganie zaprojektowania specjalnych audytów. W sytuacji firm produkcyjnych z sektora spożywczego standardowy jest audyt DDD, czyli audyt biologa terenowego.

Taki audyt jest sprawdzeniem stanu otoczenia firmy i ma za zadanie określenie stopnia bezpieczeństwa otoczenia, w jakim ta firma funkcjonuje. W sytuacji produkcji żywności w szczególności istotne jest, ażeby otoczeniu firmy nie zagrażały rozmaite szkodniki, bo mogą one wpłynąć nie tylko i wyłącznie na jakość pracy i kulturę działania, niemniej jednak także na bezpieczeństwo wyrobów, które w takim przedsiębiorstwie powstają. Z tego także względu biolog terenowy musi się przyjrzeć otoczeniu firmy i zdecydować, czy jest ona bezpieczna, czy również coś jej zagraża i w związku z tym niezbędne byłoby wykonanie konkretnych działań mających na celu poprawienie bezpieczeństwa. Badania biologa terenowego nie są ani długie, ani także zbytnio kosztowne, niebezpieczne czy problematyczne. Podczas audytu firma może normalnie funkcjonować, natomiast biolog zajmuje się swoimi zadaniami. W jego ocenie pojawią się różnorodne wskazania dla firmy i zwłaszcza istotne jest, by przedsiębiorstwo się do nich stosowało. Nie są to jedynie puste zalecenia, ale wskazówki podyktowane głównie doświadczeniem w innych placówkach, zatem z całkowitą czyli stu procentową pewnością pomogą one w znacznym stopniu w działaniu i przełożą się na zwiększenie bezpieczeństwa zarówno dla pracowników, jak i dla późniejszych klientów firmy.

Więcej: audyt ddd

Dodaj komentarz